150 g de sùcaro
medo bicére de acua
na petoléta de buro
In te na pignàta bassa e larga col fondo spesso mitì el sùcaro, l'acua e la petoléta de buro. Missié sù ben e lo fé nare pian pianélo. Quando che el sùcaro cominsia a cambiar colore, prima gialéto e via via sempre pì scuro, quando che lo vidì de un bel dorato carico a versè sto sciropéto in te un piato e lassè chel devente duro e fredo. Dopo a lo tajé a scajéte co la ruéta dei grùstuli o quela dela pissa.
Tenta c' le ricete, qua no se sa mai dove ca nen finire!
RispondiEliminainvesse de scajéte, se podaria fare dei lecca-lecca, no ?
EliminaCerto che sì, basta crompare i stampìti e i bachetéi de legno o de plastica e darghe sfogo ala fantasia... che vedo che cualchedùn ghi nà sempre tanta...
Eliminalo gòdito mi, ca se nava finire live!
EliminaOH quando la CARLA la dise na roba ste sicuri che la mantien.Adesso me bagno chi quatro penoti che me xe resta sula testa e vao fora al fredo almanco ciapo la tosse cosi' spero che la molie la me fa el sucaro de ordo da ciuciare come stiani .Me nona CATINA PATINA la ghe metea anca i nosij e sel vigneva un po' brusata' el gera ancora pi' bon. GRAZIE CARLA
RispondiEliminamai provà, ma cosa inténditu par nosij? Bagigi?
EliminaCarla, me maravejo... cossa ghelo dentro le NOCI?
EliminaX CARLA la risposta te la da il DON che mi sembra ne sappia una piu' del diavolo. Per "NOSIJ" stiani si intendevano i gherigli delle noci che nel caso specifico venivano divisi a meta',pero' penso che si possa fare anche con i bagigi visto che SPONCIO gli usa in molteplici occasioni.
Eliminaa son rivà co la tradòta del Brennero Agostino scùsame...
Eliminadopo me zé vegnù in mente che me Nòna la me diséva sa voléa du nosij, riferìo ai gherigli.
Prova co i bagìgi domàn ok???
Ansi adesso a vao in cusina a prepararghine na tecieta cosi doman vien fiui e nevudi e ghe fo' na sorpresa.Se no i me lo tra' in tel muso . Te sé che i xovene de anco'!!!!!!!!!!
RispondiEliminaLo fasso anca mi doman ... castagnole e sucaro de ordo.... vedemo se dal profumo che vien fora dale finestre riva qualcheduni a magnare....Lucia
RispondiEliminaTe lo sé Lucia che ghe zé sempre na scusa: chi che no gà tempo... e chi che lo gà nol vol spusse in casa... e chi che gà tempo e el acetarìa anca le spusse... la zé sola e no la sa par chi farle o magari la gà el diabete... e chi che ghin farìa sù na piana, ma i zé in dieta... e lora?
Eliminai va a tòrsene cuatro da Gastone giusto par cavàrse la voja... e adio tradissiòn... Pecà...
Scusassero ma qual è il significato esatto di : SUCARO DE "ORDO"
EliminaLei... Principe de' Curtis mi lusinga...
EliminaIncarico il DON a risponderLe...
Sujto, ecolo, pronti! Zucchero d'orzo, perché la preparazione corretta prevederebbe di far bollire una manciata d'orzo (in grani, non macinato) nell'acqua e usare un bicchiere di quest'acqua per sciogliere lo zucchero ricavandone quindi un lenitivo per la tosse. Come argutamente suggerisce l'Agostino, era d'uso incorporare nello sciroppo i noseji (gherigli di noce) e così la preparazione assumeva anche una valenza corroborante per i posi tati incrutìe dala gnagnara.
EliminaPulito, pulito, go caro che ghe xe ancor gente che se ricorda i pori ciucioti de stiani. El sucaro de ordo coi bajiji no jen mia bon (setu Obelix?), meio coi noseji. Desso, dato che semo in staiòn de costipassioni varie, saria interessante publicare anca la riceta dela "panadela", el Vicks Vaporub de naltri pori rangotani. Ve ricordéu che sbroseguni?
RispondiEliminaSenti DON, biòn ca vae in serca anca de sta ricéta dela panadéla (o papéta de lin)...
Eliminaparché qua me par ca semo in tanti che biòn ca se la metémo a mo' de baréta sule ventitré...
Ben cari, a go proprio l'impression de esser te na casa de riposo par anziani disabili
RispondiEliminaScàpo.............................
No sta a scapare benedeto, che te te perdi el meio. Desso a ghe fasso pubblicare anca la riceta dela pastà par le galine.
RispondiEliminano so DON se la pastà dele galìne la sia comestìbile par i umani... (dopo ghe domando a me Mama i ingredienti), ma so solo che la emanava un profumo, ma un profumo da bon co me Nòno la missiava sula fornéla, ca me lo ricordo ancora... e le galine ringrassiàva... el ghe la faséa d'inverno co zéra fredo.
RispondiEliminaDesso i tole la corente... a stasera... bona doménega a tuti!!!
la sarà bona, varda che gresta che ghe xe spunta al Don !
RispondiEliminaSì, dopo elfà el galeto co' la badanta...
EliminaLa luce i la ga molà.
RispondiEliminaNo posso fare un post anca dela pastà dele galìne DON dei..., senò se i ghe lo dise a Busato el me fa na impegnativa con scrito U !
Però se te vuj provàr sajàrla... me Mama la me gà dito che i metéa l'acua nel caliéro dela polenta in maniera che se smolegàsse fora le groste, i ghe dontàva sémole de frumento e patate del mas-cio e i la faséa bòjare...
pararìa tuto comestìbile... fà la prova dopo te ne disi... magari na scudeléta prova a fàrsine anca Alfy...
No sta ofendarme Alfy...
EliminaPori cagni se vede che si nati sul bombaso sti ani se metea da parte i ossi de persego e quando che jera ora se tirava fora la mandorleta che jera dentro e la se sontava al sucro ordo
RispondiEliminaVisti i tempi io direi di far rispolverare la memoria a chi si ricorda queste cose, non si sa mai. Questa mi giunge nuova, mi sembra di aver letto o sentito che "la mandorléta" fosse tossica. Confermami o smentiscimi, nel qual caso in stagione provvederemo a far incetta.
RispondiEliminaMa AGOS ancò andélo che nol posta? Nol gavarà miga fato tuto el dì sùcaro de ordo par i nevùdi???
RispondiEliminaECCOMI!!!!!!! A se ghemo alsa da tola da meza ora anco' me ga' toca' far festa ala molie par el compleanno quindi a go fato el serio. In cusina tuto el giorno ;menu':stracoto de musso con polenta,sucaro de ordo e stracaganasse boie'in tel late.Le ghetu mai saia'????? Dulcis in fundo la vittoria del MILAN a son proprio soddisfato!!!!!!No sta preocuparte a son drio a vivere solo la tersa vita a ghi no' altre quatro
EliminaBENE --- TI SENTO POSITIVO e questa è la cosa più importante!
EliminaTe saré ben ingramegnà a òcio...
qua ghe vole un canarìn... senò te te rabàlti tuta la note...
7 vite? come i gati lora!!!
POSITIVO SI' ingramegna' no parche' te assicuro che son molto morigerato nela vita.Riguardo le mandole dei perseghi sta attenta parche' i contien (AMIGDALINA che libera ACIDO CIANIDRICO) che in certe dosi e pericoloso.Se vuoi documentarti sull'argomento vai su GOOGLE e cerca NOCCIOLO PESCA.
EliminaAlòra ghevo resòn, grazie AGOS!
EliminaTe go' salva la vita gheto visto!!!!!! Po' se te ghe da farghe vignere el mal de pansa a calch'uno sul sito te vidi che ghe xe' dosi e quantita' raccomandate par un sucaro de ordo: BON DA MORIRE.CIAO adesso mi dedico alla visione del documento su PEDESCALA.
Elimina